propolis

Wat is propolis.

Bijen gebruiken propolis om kieren in de korven en kasten dicht te maken. Ze verzamelen het van bomen en struiken, bij voorkeur van populier en berk, maar ook van andere planten. In een bijenvolk zijn hooguit enkele tientallen bijen bezig met het verzamelen van propolis, per volk zo’n 50-100 gram per jaar.

Propolis heeft een antibacteriële en schimmelwerende functie. In het bijenvolk bestrijdt het ziektes en infecties. Bijen wonen van nature in holle bomen. Propolis gaat houtrot en schimmels tegen zodat ze hun holle boom langer kunnen gebruiken. Indringers in het bijenvolk, zoals muizen, worden ingekapseld met propolis en worden hierdoor gemummificeerd.

Toepassing en gebruik.

Door de antibacteriële en schimmelwerende werking wordt propolis door de mens gebruik als natuurgeneesmiddel en kent verschillende toepassingen.

Als tinctuur kan het worden ingenomen met bijvoorbeeld een lepel honing of een broodkorst. Het verhoogt de weerstand, bestrijdt infecties en versterkt de werking van antibiotica. Het wordt toegepast bij onder andere (chronische) blaasontsteking, verkoudheid, griep en darminfecties.

Als zalf wordt het op de huid toegepast bij wondjes, bacteriële infecties, schimmels en dergelijk.

Meer informatie over de toepassing van propolis kunt u vinden in het boek van Wiebe Braam.Deze huisarts heeft veel onderzoek gedaan en verzameld naar de werking en toepassingen van propolis.

Propolis kan ook bij dieren worden toegepast en heeft als voordeel dat bacteriën en schimmels er niet resistent tegen worden.

In sommige gevallen zijn mensen allergisch voor propolis of kunnen een allergie ervoor ontwikkelen.

Over het algemeen werkt propolis niet zo snel als moderne geneesmiddelen, soms moet je 3 tot 4 weken volhouden voor je effect merkt.

Propolis wordt ook wel als gemalen poeder in capsules aangeboden. Omdat deze pure propolis vrijwel niet wordt opgenomen door onze spijsvertering bieden wij alleen propolistinctuur en propoliszalf aan.

Propolis is een prima middel voor de huisapotheek, maar wij zijn geen arts, kunnen geen diagnose stellen en geen geneesmiddelen voorschrijven. Bij twijfel, raadpleeg het boek van Braam of neem contact op met uw huisarts.

Hoe propolis wordt gewonnen.

Een deel van de propolis wordt verzameld bij het schoonmaken van de kasten en ramen. Door bij het afkrabben propolis en was van elkaar te scheiden wordt ruwe propolis gewonnen. Sinds kort oogsten we ook propolis door speciaal gaas of afdekramen te gebruiken. Bijen kitten gaatjes en spleten van 1 tot 4 mm dicht met propolis. Door gaas, of dekplanken met spleten, op de volken te leggen, worden de volken gestimuleerd om meer propolis te verzamelen.

De ruwe propolis wordt eerst ontdaan van zichtbare vervuiling. Daarna wordt de propolis verwarmd tot ca 80 graden. De was die in de ruwe propolis zit smelt daardoor en kan van de propolis worden gescheiden. Vervolgens wordt de propolis als het nog warm is in kleine stukjes gesneden en in een fles met pure alcohol gedaan. Het mengsel blijft een maand staan. Dan is alle propolis opgelost, resten was en vuil lossen niet op en kunnen door bezinking af filtratie worden verwijderd. Daarna wordt de aldus gewonnen tinctuur verdund tot de juiste sterkte of gebruikt om er zalf van te maken.

De tinctuur die wij verkopen bestaat uit 10% propolis, circa 10% water en 80% alcohol.

De zalf bestaat uit 10% propolis, bijenwas en olijfolie.

Op verzoek kunnen we ook mildere tinctuur of zalf leveren.

Waaruit bestaat ruwe propolis.

  • 25-30%               bijenwas
  • 45-50%               harsen
  • 7-10%                 balsem en etherische olie
  • 10-15%               flavonen en flavonoïden
  • 2-5%                   stuifmeel

Literatuur

  1. Het boek ‘de geneeskracht van propolis’, door Wiebe Braam. ISNB 978 94 91549 33 5. De tekst is ook te vinden onder deze link http://home.planet.nl/~braam/propolis.html
  2. Natural medicine from honey bees. Jacob Kaal, isbn 90-9004522-8
  3. Propolis Gewinnung – Recepte – Anwendung. Klaus Nowottnick ISBN 978-3-7020-1285-4
  4. Apitherapie, gezondheid uit de bijenkast. Uitgave van de stichting Bijkersgilde.





Waar je meer informatie kunt vinden.