bijenwas en kaarsen

Over bijenwas

Bijenwas is een bij-product van de imkerij. Oude raten worden omgesmolten en de was wordt gezuiverd. Het smeltpunt van bijenwas ligt tussen de 62 en 65 C.

De gezuiverde was wordt deels opnieuw gebruik in de imkerij: we maken er kunstraat van waardoor de bijen sneller raten kunnen bouwen én de raten recht en in de juist richting komen.

Bijenwas is toegestaan als voedingstof (E901), en wordt toegepast bijvoorbeeld als glansmiddel op drop en in cosmetica en medische zalven. Bijenwas verteert niet in ons spijskanaal en is volledig onschadelijk. Als je raathoning eet kun je de was gewoon doorslikken.

De de meest bekende en oudste toepassing voor bijenwas is in kaarsen. Wij maken van de meeste was die we terugwinnen op 2 manieren kaarsen. Dompelkaarsen, de traditionele ambachtelijke manier waarbij kaarsen herhaaldelijk worden ondergedompeld in vloeibare was. Daardoor worden de kaarsen steeds dikker. En nieuwe methode is het gieten van kaarsen in rubber/siliconenhars. Daarmee kunnen de meest fantastische vormen worden gemaakt.